top of page

Saba, the unspoiled queen

Wow, wat een verhaal Willeke! Ja, dat klopt... Ben je niet zo'n lezer en ga je liever meteen door naar het filmpje? Scrollen maar naar onderen, daar staat hij voor je klaar!

Dinsdag en woensdag was het tijd voor een reisje naar een ander eiland, wij gingen naar Saba! Natuurlijk eerst even een korte uitleg, want ja... Wat is Saba nou eigenlijk?

Saba is een klein eiland met een oppervlakte van maar 13km2 en hoort bij Nederland. Saba is een vulkaan van 877 meter hoog die 500 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Sindsdien slaapt de vulkaan. De top van de vulkaan, mount Scenery, ligt bijna altijd in de wolken. Dit is een heel bijzonder gezicht, net een sprookje! Het hele eiland lijkt op een sprookje!

We vlogen met een klein vliegtuigje vanaf Sint Maarten naar Saba. Gek joh, je zit gewoon een meter achter de piloten. Je kunt zo de cockpit inkijken, dat is natuurlijk wel ontzettend gaaf! De vlucht duurde maar een kwartiertje en toen was het alweer tijd voor de landing. Vanuit het vliegtuig zag je Saba al liggen, WAUW! Tijd voor de landing op de kortste landingsbaan ter wereld... Dat is wel even eng hoor, kijk maar hoe de landingsbaan er uitziet!

Natuurijk ging dit allemaal gewoon goed, maar gek was het wel! Meteen toen we uit het vliegtuig stapten hadden we een ge-wel-dig uitzicht! We werden met een taxi naar ons huisje gebracht. Dit huisje was ontzettend leuk, lief, schattig, klein, knus, ik hou ervan! De eigenaar was een hele aardige, spontane, vrolijke, gekke man die echt hield van zijn werk! Daar word ik vrolijk van, als iemand zoveel plezier heeft in zijn werk!! Maar uh... Veel tijd in ons huisje hadden we niet, snel even de sportschoenen aantrekken en beginnen met de eerste hike. Want ja... We zijn hier maar twee dagen en willen zoveel mogelijk zien, dus... Gaan met die banaan!

De eerste dag was het tijd om Mount Scenery te beklimmen, deze berg is 877 meter hoog en bestaat uit een "trap" van 1064 treden. De hele route ging door een soort tropisch regenwoud, heel tof! Bananenbomen, palmbomen en nog heel veel groene planten met mega grote bladeren waar ik de naam niet van weet... Onderweg hoorde je niks anders dan geritsel van hagedisjes, getjielp van vreemde vogels en ons gepuf en gehijg van al het geklim! Na 1,5 uur bereikten we de top met een fantastisch uitzicht! Eenmaal terug in ons huisje snel gedoucht en hoptjop, lekker wat eten in een restaurantje. Oh over douchen gesproken... Op Saba zijn ze helemaal afhankelijk van regenwater. Er wordt dus erg zuinig gedaan met het water, lang douchen is hier dus geen optie! Veel mensen hebben ook grote tonnen in hun tuin (of zelfs op het dak) staan waar ze regenwater in opvangen. Mocht er dan een keer een tekort aan water zijn (als het een jaar weinig regent), dan hebben ze altijd nog wat water achter de hand.

Het eiland is dus heel klein met maar 2000 inwoners, iedereen kent elkaar. Iedereen is hier super vriendelijk, iedereen maakt een praatje met je, iedereen is vrolijk, iedereen vertrouwt elkaar, iedereen begroet elkaar, iedereen zwaait naar je, dat is echt heel mooi om te zien. Er is hier dan ook eigenlijk 0,0 criminaliteit op het eiland. Deuren van huizen gaan niet op slot, auto's kunnen vaak niet eens op slot en dit is ook gewoon écht niet nodig op Saba. Gek hè? Ik vond dat heel gek, maar ook heel mooi dat dat gewoon kan.

Nadat we lekker taco's hadden gegeten, was het tijd om (vroeg) te gaan slapen, want de volgende dag stond er weer een flinke hike op de planning. Ook deze hike was geweldig mooi! Uhm, Willeke... Was er ook nog iets niet mooi? Uhm.. nou... er viel een hagedis uit de kraan toen ik de kraan aanzette in de badkamer, dat was wat minder... Maar verder, nee sorry... ALLES was mooi! De hike duurde 3uur en zeker na de klim van de dag ervoor, was dit behoorlijk zwaar, maar het was het zeker waard! Deze hike ging ook weer door het tropische regenwoud, een soort burgers bush eigenlijk... maar dan 100x zo groot. Na de hike kwam je op de grote (en enige) weg van het eiland uit en ja... Dan moet je nog terug naar je huisje. Hoe doe je dat? Liften. Liften?? Dat is toch gevaarlijk??? Nee, hier niet. Hier doet IEDEREEN het. Je steekt je duim op en je kunt vrijwel meteen met de eerste de beste auto meerijden. Ze maken gezellig een praatje met je en een paar minuten later stap je weer uit.

Dit bericht is een beeeeeetje uit de hand gelopen, dus kijk maar snel naar het filmpje!


Featured Review
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Tag Cloud
Er zijn nog geen tags.
bottom of page